Öne Çıkanlar Düzce kırmızı mikrofon son dakika haberi MHP polis

Bu haber kez okundu.

DENİZCE GÖZÜYLE KIYIYA İSKELE YAPILMASI GEREKLİDİR.
 Akçakoca kamuoyunun son günlerdeki gündemi ve ilgili konular hakkında denizcilik açısından farklı bir bakış açısı sunmanın görevimiz olduğunu biliyoruz. Başta balıkçı barınağı, turizm konusu, boğulma vakaları, balık yasaklarına uymayan avcılar, sahillere yapılan iskeleler gibi konulara, denizci gözüyle bakmanın sorumlu kişilere yardımcı olacağına inanıyoruz.Gündem konularını denizci gözüyle incelersek ;


 Kıyılara yapılan iskeleler ;

Kıyıdaki doğal kayaları bir araya getirip üzerine sulandırılmış çimento dökerek güneşlenme yeri yahut kayık yanaşma yeri yapmak alışa gelmiş bir uygulama değildir. Çimento üzerine havlu serilmez, serilen havluyla kurulanılmaz.

Dikey bir derinlik yapamadığınız için kayık yanaşamaz.Yaptığınız yapı fırtınaların şiddetine göre 1 yıl içerisinde yıkılacaktır. Harcadığınız para da boşa gidecektir.

 Akçakocada turizmin gelişmesini istiyorsak, Akdeniz deki her otelin önünde olduğu gibi, Akçakoca daki otellerin de önüne, bir iskele şartdır. İskele yapılmalıdır, ama kayaların üzerine beton dökerek değil. Metal direkler üzerine ahşap döşeme ile yapmak gerekir. Minyatür örneği piri reisin önünde görülebilir. Kıyıya iskele yapılması kıyı yağması değildir. Kıyı yağması denize sıfır yüksek katlara izin vermek yahut 30 katlı ''gökdelen'' dikmektir.

 Boğulma vakaları ;

 Bütün uyarılara rağmen her bayram yüzlerce trafik kazası olur.. olmaya da devam edecektir. Denizde boğulma vakaları da böyledir. En az seviyeye indirmek için ne yapılabilir..?

 Geçmiş Raporlara bakdığımızda boğulma vakaları, Karaburun, Edilli ve Çay ağzı plajlarındadır. Çünkü buralar denizin içine 50 metreye kadar sığdır ve yüzme bilmeyen vatandaşlarımız bu yüzden buraları tercih etmektedir.. denizde birileri boğulurken onu herkes görür ama kıyıdakiler de iyi yüzme bilmediği için kimse kurtaramaz.

 Boğulmalara hızlı müdahale edebilmek için, öncelikle tek bir telefon numarası belirlenmelidir. Boğulan kimseyi görenler nereyi arayacağını bilir. Boğulma vakalarının olduğu plajlarda Temmuz ve Ağustos aylarında maaşları ve altındaki jetskilerin benzini olan iki cankurtaran görevlendirilmelidir. Cankurtaranlar arasında telsiz haberleşmesi olmalıdır. Kıyılardaki cankurtaranlar ise tehlikeli havalarda bayrak direklerine kırmızı bayrak çekerek yada megafonla halkı uyarmalıdır. Plaj girişlerine bilgilendirme levhaları konmalı, acil telefon numarası yazılmalıdır.. merkezdeki kişi gelen ihbar üzerine sadece cankurtaranları değil, eş zamanlı olarak sağlık/kolluk görevlilerini de olay yerine yönlendirmelidir. Böylece denizden adam çıktığında kıyıda ambulans hazır olabilir.

 Bu işin bütçesi yıllık 20 milyar civarındadır.. bu bütçe belediye yada kaymakamlık tarafından çok rahat karşılanabilir. Yahut Turizmden gelir elde eden işletmeler destek olur ve ihtiyaç duyulan kaynak onlar tarafından karşılanabilir.

Düzce il turizminde denize açılan kapı Akçakoca ilçesidir. Düzce il yöneticilerimizin de sorumluluk alanında olan denizdeki boğulma vakalarını engelleyecek çözümler için, il bütçesinden kaynak aktarabilir. Bayramlar gibi yoğun zamanlarda Düzce il idaremiz Akçakocadaki kurumlarımıza insan kaynağı ve maddi imkanlar açısından daha fazla destek olabilir.

 Kaçak avcılık ;

 Balık populasyonunun azalmasının en önemli sebebi deniz kirliliğidir. Ve tüm denizler aslında tek bir denizdir. Karadenizdeki kirlilik okyanusları, okyanuslardaki kirlilik Karadenizi etkiler.( Deniz kirliliğinin nedenleri, besin zincirinde yarattığı değişiklikler, başka bir yazı konusudur)

 Sebeblerden bir diğeri Endüstiriyel balıkçılıkdır. Gelişmiş teknolojilerle avlanan, kazandıkları büyük paralarla bürokrasi üzerinde lobi çalışmaları yaparak yeni yasaların çıkmasını engelleyen, vahşi bir kar hırsıyla deniz ürünlerini tüketen büyük balık firmalarıdır.

Ancak iki yanlış bir doğru etmez. Lokal bölgelerde de amatör balıkçılarımız denize hala poşet atmakta, avlanma tarihlerine uymamakta, kaçak algarna çekmektedir.

İnsanları eğiterek sonuç almak yıllar sürer.. Bilinçli denizci zaten denizi korur kollar.. Bilinçli olmayan için ise cezalar caydırıcı olacaktır. Kalkan yasağında kalkan satan restaurant varsa ( ki var) cezai işlem uygulamak gerekir, yasak avcılık yapan varsa ( ki var ) cezai işlem yapmak gerekir. Limanda gece yarısı yaprak çinekop kamyonlara yükleniyorsa ( ki yükleniyor) buna cezai işlem yapmak gerekir. Kısa vade de bulabileceğimiz çözüm sadece bu şekildedir.

 Balıkçı barınağı ;

Şu anki hali ile ilgili söylenmesi gereken her şey ( bakım yapılması, düzenlenmesi, aydınlatılması, temizlenmesi vs..) yetkililerin kendilerine detay çözüm önerileri ile birlikte defalarca söylenmiş ve uyarılmışdır.. Ama sonuç alınamamıştır.

 Akçakoca Denizcilik Kulubünün barınakta faaliyetlerini yapabileceği bir yeri yoktur.

Yerimizin olmamasından dolayı da faaliyetlerimiz Mayıs ayında durdurulmuş 2013 yazında gençlerimize vermeyi planladığımız yelken kursları açılamamıştır.

Kurulalı bir yıl olmasına rağmen yaklaşık 80 kişiye kaptanlık belgesi veren , Akçakocayı ilgili platformlarda tanıtan, isteyenlere kısıtlı imkanlarlada olsa karadenizde yelken yapma şansı veren, turizme katkı sağlayan, bir önceki sene deniz bayramını çok başarılı bir şeklide organize eden denizcilik kulubü, denize çıkacak yeri olmayan Türkiyede ki tek Denizcilik Kulübüdür.!

 Şu an balıkçı barınağı su ürünleri kooperatifinin insiyatifindedir. Diğer yetkili kurumlarda Belediye ve Kaymakamlıkdır. Balıkçı barınağında denizcilik kulübünün bir yeri yoktur ama yönetmeliklerde amaç dışı kullandırılamaz denmesine rağmen lunapark için yer vardır.

 Balıkçı barınağı ile ilgili bizlerin söyleyeceği söz kalmamıştır.

 Denizcilik ve Turizm

 Akçakocanın deniz sezonu iki aydır. ( yarısı rüzgarlı ve dalgalı) iklim şartlarından dolayı Akçakoca turizmi, deniz-güneş üzerine planlanamaz. Akdenizdeki gibi sanayi tipi turizm ( 2.000 yatak kapasiteli oteller yada tıklık tıklım sokaklar) Akçakoca için yanlış seçimdir. Turizmi bu yönde geliştirmeye çalışmak Akçakocaya iyilik olmayacaktır.

Çoğrafi şartlar gereği Akçakoca turizmi butik turizm olmak zorundadır. 2 ay süresince taşıma kapasitesinin üzerinde ki bir yükle Akçakocadaki hiçbir resmi kuruluş görevini tam yerine getiremez, hiç bir ticari kuruluş yeterli hizmeti veremez.Yük 12 aya yayılmak zorundadır. Böylece turizmin pozitif yanlarından faydalanabiliriz.

Esas olan Akçakoca halkıdır.. Burada yaşayan bizleriz. Turizm Akçakoca halkını mutlu etmek için bir araçdır. Amaç değildir.

12 ay turizm için denizden faydalanabilecek konu ise , Gurme turizmi, Amatör balıkçılık ve spor amaçlı denizciliktir.

Turizmde önemli olan seçdiğiniz vizyona uygun davranmaktır. Yani Akçakocaya gelecek insan Akçakocada ne bulacağını bilmelidir. Turizm sektörüne yatırım yapacak işletmelerde nasıl bir yatırım yapacağını bilmelidir.. Örneğin bir yatırımcı cittaslow mantığı içinde bir butik otel yaparsa.. ve siz daha sonrasında o otelin etrafına gürültü kirliliği yapan işletmeler açarsanız.. bu vizyona sadık kalmamaktır.

Bu yüzden Turizm planlamasına karar verilmelidir.. yatırımcılarda sizin kararlarınıza uygun yatırım yapar.. Tercihinizi gürültü ve kalabalık turizmi üzerine kurarsanız çok hızlı bir biçimde isteğinize uygun işletmeler açılacaktır..! Talep denetlenemez, herkes her şeyi isteyebilir...!! Örneğin gençler uyuşturucu kullanmak isteyebilir.. ama bu doğru değildir.

Turizm her isteği karşılamak değildir..! Turizm size yakışan arzı insanlara sunup, Türkiyedeki ve Dünyadaki bu hizmeti alacak kişilere ulaşıp, onları şehrinizde ağırlamanızdır.

 Özetle ; Akçakoca kendi iklimsel, sosyolojik şartlarına uygun turizm vizyonunu belirlemeli ve belirlediği plana uygun davranmalıdır. Söylenen sözlerle yapılan icraatların birbiriyle çelişmemesi gerekir. Ve kaynakların akıllıca harcanması gerekmektedir. Temel ihtiyaçlarını çözmeden görsel lükse kaçmak kamu yöneticilerinin yapmaması gereken bir şeydir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
turizmci 10 yıl önce

burası akçakoca, çok dar bir yerleşim alanına sıkışmış bir şehir merkezi var.bu şehir merkezi yaz aylarında (turizm sezonunda) kalabalığın doğal olarak yoğunlaştığı bir yer.insanlar eğlence ve dinlenme ihtiyaçlarını bu dar alanda karşılamak zorundalar.ihtiyaçlar ise çeşitli,dben hareketli yüksek müzik eşliğinde dans etmek kalabalık bir arkadaş gurubuyla bir arada olmak isterim,bir başkası hafif bir müzik eşliğinda denizin sesini dinleyerek sohbet etmek veya yalnız kalmak ister,bir başkası doğayla başbaşa mütevazi bir tesiste kuş sesleriyle uyanmak ister,bir başkası lüks ve şatafat içinde para harcamak ister,kimisi dar gelirlidir cebinde çocuğunu gondola bindirmeye ancak yetecek kadar parası vardır ve bunun için harcar.özetlemek gerekirse,yer dar,genişleyecek alan yok ve bu ihtiyaçların hepsini bu dar alanda karşılayarak yukarıda belirttiğimiz ihtiyaç sahiplerinin hepsini tatmin etmek zorundasınız tek geliri fındık olan birisinden de arazisini kelepire alamıyacağımıza göre...