Başaran, Fındığın bu yıl çok büyük tehlike altında olduğunu vurgulayarak, Fındığın 25 gün erken bir erken faaliyete geçme söz konusu. Önümüz daha kış var. Şubatın sonu var Mart ayı var. Bu dönem içerisinde sıcaklıkların eksinin altına düştüğünde önemli ölçüde zarar gördüğünü belirtti.
‘’Temennimiz sıcaklıklar mevsim normallerin altına dönsün’’
Fındığın sıcaklıklardan etkilenmemesi için mevsim normallinde olması temennisinde bulunan Başaran, ‘’ Sıcaklıkların bir an mevsim normallerine dönsün. Bizimde bu korkulu rüyamız bitsin. Ama her ne olursa olsun şu şekilde bir etkilenme olacağı kesin. İster istemez rekolteyi etkiyecektir. Böyle gittiği vakit çok büyük risk olacağı kesin.
Rekolte konusuna da değinen Başaran, şöyle devam etti:
‘’ Tarım Bakanlığı bir açıklama yaptı. Karanfil sayımı dediğimiz bir çiçek sayımı yapılıyordu. Ama bu 2 yıldan beri yapılmıyor. Ben Ziraat Odası olarak, çitçi temsilcisi olarak bu karanfil yapılmamasını doğru bulmuyorum. Fındığın ne kadar olup olmayacağı tahmin ediliyordu.Bunu yapmayıp Haziran ve Temmuz ayında çotanak sayımı çalışmasını yaparsanız zaten sezon girmiş oluyor.Çok bir zaman kalmıyor.Üretici pozisyonu net olarak göremiyor.Sanayici net olarak göremiyor.Karanfil sayımının belli yapılması bir kesimin avantajı olarak görülüyor. Belli bir kesimin ise dezavantajı gibi görülüyor. Bunu böyle bakmamak lazım. Fındığı diğer tarım ürünlerinden dışında değerlendirmek lazım. Bu çalışma sadece Türkiye de ki piyasaları etkilemiyor. Yurt dışında ki piyasaları da etkiliyor.
Karanfil sayımı ile bizim kulağımıza çeşitli gruplar tarafından yapıldığı kulağımıza geliyor. Bunlara itibar edilememeli. Karanfil sayımında tek yetkili bakanlıktır. 10-15 günden beri hava şartlarının böyle olması nedeniyle Fındık fiyatlarında toparlanma oldu. Demek ki fındıkta ki rekolte beklentisi fiyatlara direk etki ediyor. Buda suiistimal edilmemeli. Bakanlık bu çalışmayı yapmıyor. Bana göre rekolte çalışma yapması gerekiyor diye düşünüyorum. Yapılmadığı için çok muallâk bir durum ortaya çıkıyor’’